-
Enjeksiyon(İğne) Nedir?
Enjeksiyon veya iğne yapma, vücutta damar, doku, kanal veya boşluk içine genellikle enjektör aracılığıyla sıvı veya ilaç verme işlemidir. Sindirim sistemi yolu dışında, parenteral yolla uygulanır. En yaygın sağlık prosedürlerinden biri olan enjeksiyonlar, gelişmekte olan ve tranzisyonel ülkelerde her yıl 16 milyar kez uygulanmaktadır. Enjeksiyonların %95'i tedavi amaçlı, %3'ü aşılama için ve geri kalanı kan nakli gibi amaçlar için uygulanmaktadır.
Enjeksiyon(İğne) Neden Yapılır?
Belirli ilaçları ağız yoluyla kullanmak yerine doğrudan sorunlu bölgeye uygulamak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Başta hareket sistemi hastalıkları ve romatizmal hastalıklar olmak üzere pek çok ağrılı sendromun tedavisinde kullanılmaktadır.
-
Serum Nedir?
Pansuman, genel olarak yara tedavisi demektir. Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemidir. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. Pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran, emen, kanayan kısmı tampone eden, yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir.
Serum Neden Takılır?
Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir. Kusma, terleme, kanama gibi olaylarla vücudunuz sıvı kaybettiyse idrara çıkmanız azalır ve buna bağlı olarak idrar öz ağırlığı da azalır. Çünkü vücut sıvıyı dışarı atmamak için çaba harcar. Bu şekilde vücudun seruma ihtiyacı olup olmadığını anlaşılabilir. Serum takılmadan önce hastanın durumuna bakılır. Ağız yoluyla beslenebilen hastalara öncelikle serum takılmaz.
-
Pansuman Nedir?
Pansuman, genel olarak yara tedavisi demektir. Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemidir. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. Pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran, emen, kanayan kısmı tampone eden, yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir.
Pansuman Neden Yapılır?
Pansuman; Yaralarda oluşan kanamaları durdurmak, Oluşan akıntıyı temizlemek, Enfeksiyonlardan korumak Uygun ilacı kullanmak için Tahrip olan dokunun çevresinde olan dokuyu desteklemek Oluşabilecek ısı kaybını önlemek ve ağrıyı azaltmak Yarada kurumayı engellemek ve nemlenmesini sağlamak için yapılmaktadır. Tedavinin sağlıklı olması için gereken işlemdir. Yaranın komplikasyonlara maruz kalmaması için hekim tarafından gözlemlenmesi pansuman boyunca devam eder.
-
Küçük Cerrahi İşlem Nedir?
Sağlık Hizmet Tarifesine göre 150 birimden küçük olan cerrahi işlemler ve bir cilt kesisi yapılarak uygulanan tedaviler ile cilt kesilerine müdahale, kırık redüksiyonları, alçı uygulaması, yabancı cisim çıkarılması, burun tamponu uygulama, kriyo ve elektrokoter işlemleri ve tam lezyon eksizyonu ile yapılan biyopsi işlemlerine, yatarak veya ayakta gerçekleştirilmiş olması veya uygulanan anestezinin türüne bakılmaksızın, Küçük Cerrahi müdahale denir.
Küçük Cerrahi İşlem Neden Yapılır?
Genelde küçük cerrahi ameliyatlar; travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut uzuvlarının yeniden yerine dikilmesi ile hastanın sağlığına kavuşturulması amaçlanır.
-
Acil Yardım Nedir?
Ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahalelerdir.
Acil Yardım Neden Yapılır?
Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek, İyileştirmeyi kolaylaştırmak ilk yardımın öncelikli amaçlarıdır.
-
Dikiş Nedir?
Farklı materyaller kullanarak uygulanan,Tek düğüm/ düğüm sıraları ile,Dokuların yaklaştırılmasına verilen addır.
Dikiş Neden Atılır?
Homeostazisi korumak,Doku bütünlüğünü sağlamak,Dokuda katater, stoma, atel gibi teknik enstrümanların stabil kaymasını sağlamak ve yer değiştirmesini engellemek,Ağrıyı azaltmak,Vital doku ekspozisyonunu, enfeksiyonu önlemek,İzi azaltmak.
-
Trakeostomi Nedir?
Soluk borusunun arka kısmında yemek borusu olan özefagusun ön duvarı bulunur. İlk halka dışındaki kıkırdaklar "C" şeklinde yarım haldeyken, trakeanın başlangıcındaki kıkırdak tamamlanmış bir halka şeklindedir. İlk kıkırdak soluk borusu ile gırtlak (larinks) arasındaki bağlantıyı oluşturur ve krikoid kıkırdak olarak adlandırılır. İkinci ve dördüncü kıkırdaklar arasında ise tiroit bezi yer alır. Trakeostomi milattan önce 3600 yılında antik mısırda uygulanmış en eski cerrahi girişimlerden biridir. Cerrahi olarak boynun ön bölgesinden soluk borusuna ulaşmayı sağlayacak bir delik açılması ve bu delikten bir tüpün yerleştirilmesi işlemini tanımlar. Hava yollarının çeşitli nedenlerde tıkandığı ya da solunum işlevinin tam olarak gerçekleştirilemediği durumlarda trakeostomi ameliyatı yapılabilir. Trakeostomi ile birlikte solunumda görev alan ağız, burun ve boğaz gibi yapılardan bağımsız olarak akciğerlerin havalanması sağlanır.
Trakeostomi Neden Yapılır?
Üst hava yollarında meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak soluk alıp vermenin gerçekleştirilemediği ve endotrakeal entübasyonun (ağızdan girilerek akciğerlerin havalandırılması) başarısız olduğu durumlarda acil olarak trakeostomi gereklidir. Soluk borusunda yabancı cisim bulunması, anjioödem, çeşitli enfeksiyonlar, yüz veya boyun üst bölgesindeki ağır yaralanmalar ve anaflaksi gibi yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar acil olarak trakeostomi gerektiren durumların başında gelir.
-
Beslenme Sondası Nedir?
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Beslenme Sondası Neden Yapılır?
Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamalarının tedavisi, değerlendirilmesi, mide içeriğinin toplanması, mide lavajı, mide salgılarının aspirasyonu, ilaç verme, beslenmenin yapılması ve ameliyat sonrası kusmanın önlenmesidir.
-
İdrar Sondası Nedir?
İdrar sondası, idrar kesesindeki idrarın birikmesine izin vermeden dışarı alınması için idrar yapılan deliğe takılıp idrar kesesine ilerletilen steril lastik tüptür. Bu şekilde dışarıya alınan idrarda idrar torbası denilen özel bir bölümde birikmektedir.
İdrar Sondası Neden Kullanılır?
İdrar sondasının kullanılmasının amacı, idrar kesesindeki idrarın dışarı alınmasını sağlamaktır. Bu farklı amaçlarla kullanılır. İdrar sondası takılması az ağrılı şekilde kolaca yapılır. Bunun için genel anesteziye gerek kalmaz. Ancak hastanın rahatsız olmaması için, lokal anestezik kullanılabilir.
-
Yara/Yatak Bakımı Nedir?
Yatak yarası veya tıbbi olarak adlandırıldığı ifadesi ile basınç yaralanmaları, vücudumuzun herhangi bir yerinde, kemik çıkıntılar üzerinde yer alan deri ve deri altı dokularda basınç ve yırtılmaya bağlı olarak gelişen yaralardır. Yatak yarası daha çok hareketi azalmış bireylerde görülür. Bu bireyler felçli ve yatağa bağlı hastalar olabildiği gibi herhangi bir sebepten ötürü bilinci kapalı ve yatarak tedavi gören hastalar da olabilir. Uzun bir operasyon geçiren ve bu operasyon boyunca belli bir pozisyonda yatmak zorunda kalan hastaların yatak ile temas halinde olunan noktalarında; tıbbi bir cihaz, ortez veya protez kullanan kişilerde yatak yarası gelişebilir. Ayrıca ileri yaşta olan ve hareketleri azalmış, zamanın çoğunu oturarak veya yatarak geçiren kişilerde de yatak yaraları gelişme ihtimali vardır.
Yara/Yatak Yarasına Engel Olma Yolları Nelerdir?
Yatak yarası oluşması muhtemel riskli grup hastaların yara açılması muhtemel bölgelerinin yakından takip edilmesi ve sürekli gözlemlenerek korumaya alınması gerekiyor. Bu noktada yatağa bağımlı hastanın iki saati geçmeyecek şekilde sürekli farklı pozisyonlarda yatırılması önem taşıyor. Oturabilen ama ayağa kalkamayan hastalarda oturma süresinin 45 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Yatan hastalarda hastanın başı aksi bir durum yok ise 30 dereceden daha fazla dik konuma getirilmemeli. Yatağa bağımlı hastalarda hastanın yatağının mümkünse basıncı azaltıcı özellikteki yataklardan seçilmesi gerekiyor. Hastanın altına çok katlı örtüler konulmamalı, bu örtüler sentetik yapıda olmamalı, hastayı terletmemelidir. Örtülerde kırışıklık ve kat bulunmaması atlanmaması gereken bir detay. Yara oluşmaması için hastaya yatak içinde pozisyon verilirken sürtünme olmamasına özen gösterilmeli, ara yüzey örtü ile hasta yukarı ve aşağı hareket ettirilmelidir.
-
Buhar Hava Uygulaması Nedir?
Solunum sıkıntısı olan hastalar için uygun olan sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirerek uygulama işlemine buhar/hava (nebül) uygulaması denir.
Buhar Hava Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir. Burun ameliyatı sonrasında, özellikle kış aylarında petek sıcaklığının arttığı zamanlarda, genellikle bebeklerde ve çocuklarda burunda kabuklanma görüldüğü durumlarda ve burun karıştırmasına bağlı kanama görüldüğünde burun mukozası nemini kaybeder. Buhar makineleri ile bu nem dengesi sağlanmakta ve burun sağlığı korunmaktadır. Bademcik ameliyatı sonrasında, burun eti ya da geniz eti büyümesinin görüldüğü durumlarda, kıkırdak eğriliği, ilaçlara bağlı boğaz kuruluğu ve boğaz enfeksiyonu vakalarında ise boğaz mukozasındaki nem dengesi değişir. Buhar makineleri, bu dengenin korunmasına yardımcı olur. Buhar makineleri havada bulunan toz ve kirle birlikte bakteri ve virüsleri içerisinde bulunan suya hapsederek ortam havasının temiz kalmasını sağlar. Buhar makinesi, aynı zamanda, sigara dumanı, yemek kokusu vb. diğer kötü kokuları da içine çekerek havadan uzaklaştırır.
-
Kan Grubu Tahlili Nedir?
Kan grubu; kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (eritrositlerin) üzerinde bulunan antijen çeşitlerine göre yapılan bir sınıflandırmadır.
Kan Grupları Nelerdir?
Kan grupları bireylerin ebeveynlerinden onlara miras olarak kalan genler tarafından belirlenir. Temel olarak kan grupları dörde ayrılır; A grubu, B grubu, AB grubu ve 0 grubu. Bu gruplar da kendi içerisinde RH faktörüne bakılarak Rh+ ya da Rh- olarak ikiye ayrılır. Böylece insanların kanlarını oluşturan 8 kan grubu ortaya çıkar. Bu kan grupları A Rh+, A Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-, B Rh+, B Rh-, AB Rh+ ve son olarak AB Rh- gruplarıdır.
-
Kulak Kiri Nedir?
Kulak kiri, bilinenin aksine kulakta biriken kir ya da pislik değildir. Dış kulak yolundan salgılanan serumen adlı salgı, halk arasında kulak kiri olarak bilinir. Serumen, kulak yolunun hafif nemli ve kaygan olmasını sağlayan, kulak zarını dışarıdan gelen bakterilere, toz ve benzeri parçacıklara karşı koruyan, vücudun doğal bir savunmasıdır. Bu salgının temizlenmesi kulak zarını enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Serumen, zaman içinde kulağın iç kısmına doğru giren partikülleri yakalayarak katılaşır. Buşon olarak adlandırılan katılaşmış ya da sıkışmış serumen, görevini tamamladığında kulak tarafından dışa doğru atılır. Tozlu ortamlarda uzun süre ile bulunmak, buşon miktarının artmasına yol açan faktörlerden biridir.
Kulak Kiri Neden Oluşur?
Kulak kiri olarak adlandırılan buşon, normalde kulak tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan, işlevini tamamlamış vücut salgısıdır. Bu yüzden kulak kiri olarak adlandırılması yanlıştır. Serumen, sürekli olarak üretilerek kulak zarını korur. Havayı sürekli olarak filtreleyen serumenin partikülleri yakalayarak kuruması, buşon olarak adlandırılan yarı katı cisimlerin oluşmasına yol açar. Farklı bir deyişle buşonun oluşmasının sebebi, havada bulunan partiküllerin kulak ile temasından kaynaklanır. Kulak kiri olarak bilinen kulak salgısının kulakta birikmesinin sebepleri aşağıda sıralanmıştır: Tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak ya da uzun süre bulunmak Denize girdikten ya da banyo yaptıktan sonra buşonun şişmesi Dış kulak yolunda var olan yapısal darlık nedeniyle buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, kulaklık ve tıkaç gibi cihazların kullanılması Kulağın sürekli olarak yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılması
-
Kulak Delme Nedir?
Kulak deldirme küpe takmak amacı ile kulak memesinin delinmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında kulak memesi olarak tanımlanan doku oldukça yumuşaktır ve kolay bir şekilde delinebilmektedir. Kulak deldirme işlemi tarih boyunca farklı teknikler ile uygulanmıştır. Son yıllara kadar özellikle kırsal kesimlerde iğne ile kulak delme işlemi pek çok problemi de beraberinde getirmektedir ve bu nedenle klinik ortamında kulak anatomisini bilen doktorların kulak delme işlemini gerçekleştirmesi çok daha sağlıklı ve güvenilirdir.
Kulak Deldirmeden Sonra Hangi İlaçlar Kullanılmalıdır?
Kulağınızı deldirdikten sonra antibiyotik ya da ispirto içeren kremler kullanabilirsiniz. Delinen alanların bu sayede enfeksiyon kapma riski de ortadan kalkacaktır. Kremi bir pamuk yardımı ile kulağınıza nazikçe sürmeniz gerekir. Krem uyguladığınızda iyileşme hızını da iki katına çıkarabilirsiniz.
-
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir. Tırnak batması iltihap gelişimi ile sonuçlandığında ağrı daha şiddetli bir hal alır ve ısı artışı, şişlik, akıntı gibi başka belirtiler eklenir.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnağın büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği arasındaki dengesizlik tırnak batmasının önemli bir nedenidir. Bu durum, tırnakların yanlış bir şekilde kesilmesi, kalıtsal tırnak problemleri ve uygun olmayan ayakkabı giyilmesiyle daha da kötüleşebilir. Tırnak batmasının yaygın nedenleri arasında şunlar sayılabilir: Tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliği oranında dengesizlik Tırnakları sıkıştıran dar ayakkabılar ve çoraplar giymek Tırnakları çok kısa kesmek Yanlış olarak kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma görülebilir. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi gerekir. Ayak tırnağının yaralanması Olağandışı kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak Uygun şekilde yapılmayan agresif manikür ve pedikür uygulamaları Bazı insanların ayak tırnakları doğal olarak içe doğru kıvrılır. Bu durum kıskaç tırnakları olarak bilinir ve bu tırnaklarda batma sıktır. Özellikle tırnağın çıkmasıyla sonuçlanan travmalar batmaya neden olabilir.
-
Nasır Nedir?
Nasır, vücudun o an meydana gelen tehlikeye verdiği bir tepkidir. Cildin, içinde bulunduğu iki sert doku arasında kalınlaşması ile deri parçalanmak yerine tabakasını genişleterek tepki verir. Bunun sonucunda, cildin deforme olmasını engellemek için nasır meydana gelir.Kelime anlamı olarak da hiperkeratoz “ayak derisindeki kalınlaşma” şeklinde ifade edilebilen nasır, genellikle ayak derisinde belirli bir bölgede meydana gelir. Erken teşhis ile tedavi edilememesi durumunda ilerlemeyi ve genişlemeyi sürdürerek ayakta ağrıya ve acıya neden olur. Hatta kemik dokuya kadar ulaşması söz konusu olur ve ileri durumda tedavideki başarı şansı azalabilir.
Nasır Tedavisi Nedir?
Nasır tedavisi, deride oluşan bozulmaya göre değişebilir ancak nasır türü ne olursa olsun öncelikle yapılan işlem, kalınlaşan ve ağrıya neden olan derinin kaldırılmasıyla başlar. Ayak derisinin belirli bölgelerinde baskı ve sürtünmenin olması, nasır gelişimini hızlandırır. Bunun yanı sıra hatalı ayakkabı kullanımı, doğuştan gelen kemik yapı bozukluklar ve düztabanlık gibi bazı ortopedik sorunlar nasır oluşumunu tetikler.Dış deri bölümünde oluşan sertleşme, gördüğü baskı nedeniyle dışa doğru değil içe doğru hareket eder. Bunun sonucunda deri kalınlaşması olur ve nasır iç bölüme hızla ilerler. Genellikle ayak parmaklarının üst kısımları, araları, ayak tabanı ve topuk kısmında nasırlar görülür.Nasır tedavisi için alternatif yöntemler bulunur ancak genellikle ilaç ve krem ile tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sonrasında ayak bakımına ekstra özen göstermek gerektirir. Bunun yanında ilaç veya tıbbi müdahale ile tedavi olmak istemeyen ve bazı diyabet ve kanser hastaları için ilaçsız nasır tedavisi de mümkündür.
-
Hacamat Nedir?
Son yıllarda oldukça revaçta olan ‘’hacamat’’ tedavisi, arapça bir kelime olup; kök anlamı olan ‘’hücum’’ yani bir noktaya yönlendirmek anlamına gelmektedir. Özellikle Hz. Muhammed'in ayın belirli günlerinde önerdiği ve çeşitli hadislerde bahsedilmesi ile Müslüman ülkelerde çok daha fazla tercih edilen bu yöntem, vücuttaki kirli kanın belirli yerlere kupa yardımı ile toplanıp, ufak kesiler ile çekilmesi işlemindir ve ‘’Islak Kupa Tedavisi’’ olarak da adlandırılır. Özellikle vücudumuzda kanın içinde bulunan zararlı atıklar yani toksinler, enerjimizi, bağışıklık sistemimizi ve sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte dolayısıyla da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Hacamat yöntemi ile bu toksinlerin ve ölü kan hücrelerinin kandan atılması hücrelerin yenilenmesini sağladığı gibi, hasta olmadan önce uygulandığında birçok hastalıktan koruma özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Hacamattan Önce Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
Hacamat uygulaması yapılmadan önce; kişinin regl döneminde olmaması; cerrahi bir müdahale geçirmişse en az 40 gün beklemesi, tok ve aç olunmaması, uygulamadan 1 gün önce ve sonra hayvansal gıdaların tüketilmemesi dikkat edilmesi, 1 gün öncesinde ve sonrasında cinsel ilişkide bulunulmaması, banyodan hemen sonra uygulanmaması, kupanın beşten fazla olmaması; yara ve yanık ve dövme üzerine uygulanmaması, kesilerin 0.3 mm’den fazla olmaması, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasındadır. Uygulama yapılacak günler Hz. Muhammet’in belirttiği üzere çarşamba, cuma, cumartesi haricidir ve kişi yaptırmadan önce abdestli olmalıdır. Hacamat yaptırmak için en iyi dönemin ilkbahar ve sonbahar olduğu da çeşitli dini kaynaklarda belirtilmiştir.
-
Sülük Nedir?
Sülükler insanın derisine ya da mukozalara yapıştıklarında, tükürük bezlerinden hirudin denilen kan sulandırıcı bir madde salgılarlar. Hirudin denilen sülüklerin salgısı insanda pıhtılaşma faktörlerini azaltır ve kanama oluşmasını sağlarlar
Sülüğün Faydaları Nelerdir?
Ağrıları dindirir, zihinsel ve de fiziksel olarak rahatlamaya destek olmaktadır. Cilt sorunlarına iyi gelir, kan dolaşımını hızlandırır ve de kan akışını rahatlatır. İltihabı söker ve de enfeksiyonları yok eder, bacak ülserinin geçirir. Beyin hücrelerini canlandırarak sinir hücrelerini iyileştirmektedir. Cilt üzerindeki kırmızılıkları giderir, sindirim sistemini geliştirir. Eklemleri oldukça güçlendirir ve alzheimer gibi bazı akıl hastalıklarına da iyi gelmektedir. Göz hastalıkları, kulak hastalıkları ve de diş eti gibi bazı hastalıkları iyileştirmektedir. Kan akışı ve ya beyin fonksiyonlarını geliştirip cinsel gücü arttırmaktadır.
-
Sünnet Nedir?
Penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır.
Sünnetin Faydaları Nelerdir?
Sünnetle alınan deri penis ucunu ve idrar deliğini örtmektedir. Ve bu derinin altında bir hvasız, pislik ve salgı biriken, idrarla temas halinde bir alan oluşmaktadır. Bu sebeple düzenli temizlenmezse infeksiyon oluşumu için uygun bir zemin oluşturur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için taşıyıcılık aracı olabilir. Özellikle çocuklarda sünnet derisi yapışabilir, ucu daralabilir. İdrar çıkışını engelleyebilir. Penis abselerine neden olabilir. Parafimozis dediğimiz sünnet derisi sıkışarak peniste kan akımını bozabilir. Bu derinin sünnetle alınması bahsettiğimiz problemlere karşı korunma sağlar.
-
Ayak Mantarı Nedir?
Ayak mantarı, ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere sebebiyet veren bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon; soyulma, yanma hissi, kızarıklık, su toplama, kaşıntı ve yaralara sebep olur. Ayak mantarı enfeksiyonu, çok sık görülen ve aynı anda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. En yaygın olarak genç ve erişkin erkeklerde rastlanılan bu durum, kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir.
Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?
Ayak mantarı belirtileri, ayağın herhangi bir yerinde kendini gösterebilir. Fakat en sık olarak ayak parmakları ya da ayak parmakları arasında olmaktadır. Belirtileri ise; Kırmızı döküntü, Ayakta kaşıntı, Yanma hissi, Kırık, pullu cilt, Hoş olmayan koku, Ayak tabanlarında kepeklenme, Ayakta içi su toplamış yaralar olarak sıralamamız mümkündür. Erken tanı konulup tedavi edilmediği takdirde tırnaklara sıçrayabilir. Ayrıca deri bütünlüğü bozulduğundan dolayı dışarıdan giren bakteriler nedeniyle cilt enfeksiyonu (selülit) ve lenf damarı enfeksiyonu (lenfanjit) gibi daha şiddetli ikincil enfeksiyonlara sebep olabilirler. Mantar enfeksiyonu çok kolay bulaşabileceği için, bu enfeksiyona sahip bireylerle aynı havlu veya terliklerin kullanılmaması önem arz etmektedir.